keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Oliverin kakku

Kulunut talvi on Ebban kotona tuntunut pidemmältä kuin kymmenen talvea yhteensä eli siis t-o-s-i p-i-t-k-ä-l-t-ä. Huh! Nyt talviunet on kuitenkin takana ja mamman sanainen arkku levähtää taas auki.
Lumen ja kaamoksen keskellä Ebban pikkuveli täytti vuosia. 
Iloinen kotikondiittori pyöräytti Oliverin kunniaksi pirteän kakun. Yötyönä vaivattu kakku sai tähtikuorrutuksen ja suklaasisuksen.



Päältä iloisen tähtikakun sisältö on täyttä tavaraa. Ebban mamma teki tupla-annoksen kakkutaikinaa ja paistoi kaksi kakkua. Suussa sulavat suklaakakut viipaloitiin neljään kerrokseen. Kerrosten kostutukseen mamma käytti manteliesanssilla maustettua maitoa ja väleihin siveltiin paksu kerros Nutellaa. Virallisessa ohjeessa täytteenä on suklaakiisseliä. Kakun ohje löytyi huippuherkullisia leivontaohjeita sisältävästä kirjasta nimeltä: Leivonnaisia herkkusuille. Sokerimassakuorrutus oli kotikondiittorin oma lisäys ja lopputulos oli melkoisen mehevä.

Tässä vielä ohje Brooklyn blackout- herkkukakkuun:

100 g suolatonta huoneenlämpöistä voita
260 g (3dl) sokeria
2     kananmunaa
0,25 tl vanilja-aromia
45 g (runsas 1 dl) kaakaojauhetta
0,75 tl leivinjauhetta
0,75 tl tuokasoodaa
ripaus suolaa
170 g (2,6 dl) vehnäjauhoja
1,6 dl täysmaitoa

Suklaakiisselitäyte:

500 g (vajaa 6 dl) sokeria
1 rkl vaaleaa siirappia
125 g (runsas 3 dl) kaakaojauhetta
200 g (3,6 dl) maissitärkkelysjauhoja
85 g suolatonta voita kuutioina
0,5 tl vanilja-aromia

3 halkaisijaltaan 20 cm:n kokoista kakkuvuokaa tai 1 iso vuoka voideltuna ja jauhotettuna

Kuumenna uuni 170-asteiseksi.

Mittaa voi ja sokeri monitoimikoneeseen tai käytä sähkövatkainta ja vatkaa vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää munat yksi kerrallaan, vatkaa hyvin ja ota joka lisäyksen jälkeen kulhon reunoille jäänyt aines taikinakaapimella mukaan vaahtoon. Käännä koneen nopeus hiljaiselle ja vatkaa joukkoon vanilja-aromi, kaakaojauhe, leivinjauhe, sooda ja suola. Lisää puolet jauhoista, sen jälkeen maito ja lopuksi loput jauhot. Sekoita hyvin. Kaada taikina voideltuihin vuokiin/ vuokaan ja tasoittele pinnat. Paista kakkupohjia uunissa 25-30 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä hetki vuoissaan ja siirrä ne sitten ritilän päälle jäähtymään kokonaan.

Suklaakiisseli: Mittaa sokeri, siirappi, kaakaojauhe ja 6 dl vettä isoon kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä kiehuvaksi silloin tällöin vatkaten. Lisää maissitärkkelysjauhoihin 1,2 -2 dl vettä voimakkaasti vatkaten. Seoksen tulisi muistuttaa koostumukseltaan paksua liimaa, joten lisää tarvittaessa hiukan vettä (ei kuitenkaan yhteensä enempää kuin 2,5 dl). Vatkaa tahna suklaaseoksen joukkoon kattilaan keskilämmöllä. Kuumenna seos uudelleen kiehuvaksi koko ajan vatkaten. Keitä pari minuuttia samalla vatkaten, niin että kiisseli paksunee. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon voi ja vanilja-aromi. Kaada suklaakiisseli kulhoon, peitä kulho muovikelmulla ja nosta kylmään, jotta kiisseli jähmettyy kiinteäksi. 

Jos kakku on paistettu yhdessä vuoassa, leikkaa se kolmeen osaan. Leikkaa yhdestä pohjasta ohut kerros pois ja jauha se monitoimikoneessa hienoksi. Nosta yksi pohjista kakkulautaselle ja levitä päälle noin neljäsosa suklaakiisselistä. Nosta päälle toinen pohja ja levitä sille toinen neljännes kiisselistä. Nosta viimeinen pohja paikalleen ja levitä loppu kiisseli kakun päälle ja reunoille. Peitä kakku kakunmuruilla ja nosta kahdeksi tunniksi kylmään.

Muhevan mehevää keskiviikkoa ja kiitos, että luit minua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti